TŘINEC / Skutečnou podobu Černobylu po čtyřiatřiceti letech odhalují fotografie Luďka Ovesného. Ve spolupráci s Klubem kultury Napajedla ji pro veřejnost včera otevřelo Muzeum Třineckých železáren a města Třince ve venkovní galerii. Výstava nazvaná Zóna Černobyl – 30 let poté zůstane v zahradě muzea až do začátku listopadu. 

Zamořené území Černobylu je dodnes hrozivou připomínkou neštěstí a je lákavým místem pro objektivy fotografů. Jedním z těch, kteří se nebáli prostor prozkoumat skrz hledáček svého fotoaparátu je Luděk Ovesný. Fotoreportér zlínské redakce MF DNES se věnuje převážně dokumentární a reportážní fotografii. 

„Jeho snímky zachycují současnou podobu Černobylu a zejména přilehlé oblasti Pripjať, města duchů v těsné blízkosti elektrárny, které bylo ze dne na den svými 47 500 obyvateli opuštěno a ponecháno osudu,“ upřesňuje vedoucí muzea Eva Zamarská. 

Venkovní galerie návštěvníkům snímky nahánějící hrůzu a připomínku tragické události z 26. dubna 1986 poskytne k prohlídce do 8. listopadu letošního roku. 

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.