HAVÍŘOV / Cestujícím na nádraží v Havířově začala ve středu sloužit nová odbavovací hala. Poměrně malé, avšak moderní a účelné prostory vznikly rekonstrukcí dosavadní administrativní budovy. Zároveň došlo k uzavření staré nádražní haly a podchodu.

Ve středu 1. července se na staveništi objevil generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda spolu s představiteli města. „Nová odbavovací hala je vzdušná, navozuje pocit volnosti a je klimatizovaná,“ uvedl Jiří Svoboda. Rekonstrukční práce probíhají ve dvou etapách. První zahrnovala především vybudování nové odbavovací haly pro cestující a zázemí pro dopravce.

Současně došlo ke zřízení provizorního přístupu pro cestující na jednotlivá nástupiště. Vzhledem k tomu, že město Havířov souběžně provádí přestavbu moderního přepravního terminálu, je trasa vedena od zastávek autobusů kolem výškového obytného domu ke stávajícímu staveništi a odtud podél kolejí k výpravní budově. Tento provizorní stav by měl trvat do května příštího roku. Dodavatelé se ale budou snažit tento termín zkrátit do února.

Zároveň začala druhá etapa rekonstrukce, která zahrnuje vybudování WC pro cestující. Historická budova nádraží dostane nový plášť a střechu, novou skleněnou fasádu na obou průčelích a nová okna. Po opravě bude sloužit jako společensko-sportovní centrum, které v Havířově chybí. Podle primátora Havířova Josefa Bělici se hala také v budoucnu stane dominantou města. Nejpozději v roce 2022 začne oprava kolejiště a nástupišť.

Podchod pod nádražím bude prodloužen a vyústí na druhé straně nádraží, u supermarketu Lidl. Zakázku realizují firmy OHL ŽS a TOMI REMONT. Nádražní budova byla postavena v letech 1964 – 1969 v tzv. bruselském stylu podle projektu architekta Josefa Hrejsemnou. Předtím cestujícím sloužilo nádraží, které vyrostlo v roce 1915 v tehdy ještě samostatné obci Šumbark, jenž je nyní součástí Havířova.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.