VISLA / Beskydské muzeum Andrzeje Podżorského ve Visle má konečně otevřeno po delší pauze způsobené karanténou. Zároveň zve na novou krátkodobou výstavu pod názvem „Joanna Lichtańska – Ilustracje do bajek i wierszy” (Ilustrace k pohádkám a básním).

Nová výstava ve vislanském muzeu představuje práce mladé talentované ilustrátorky Joanny Lichtańské, které umožní ponořit se do neobvyklého, barevného světa dětské fantazie. Lichtańska vytváří zejména uměleckou grafiku, usnadňující pochopení smyslu a slov. Tvoří postavy a jejich světy, pomáhá rozvinout představivost mladých čtenářů.

Beskydské muzeum ve Visle se nachází v historické budově bývalé hospody z roku 1794. Svým působením zahrnuje Istebnou, Javořinku, Koňakov, Vislu a Brennou, tedy oblast obývanou etnografickou skupinou slezských horalů (gorolů). Jeho zakladatelem byl řídící učitel místní školy a nadšený badatel horalské kultury Andrzej Podżorski, který je nyní patronem této pobočky Muzea Těšínského Slezska (Muzeum Śląska Cieszyńskiego) v polském Těšíně.

Stálá expozice prezentuje exponáty spjaté se životem a tvorbou horalů Slezských Beskyd. Přibližuje materiální kulturu obyvatel tohoto regionu: pastevectví, tkaní, práce se dřevem, zemědělské nářadí. Muzeum vlastní také bohatou kolekci obrazů od takových profesjonálních mistrů štětce jako Czesław Kuryatto, Ludwik Konarzewski, Jan Wałach a Paweł Steller, jak rovněž staré tisky, archiválie a hodnotnou sbírku starých fotografií.

Muzeum má otevřeno denně:

pondělí 10.00 – 15.00

úterý 9.00 – 15.30

středa 10.00 -20.00

čtvrtek, pátek 9.00 – 15.30

sobota, neděle 8.30 – 13.30

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.