USTROŇ / Díky zmírňování opatření přijatých kvůli koronavirové karanténě mohlo dojít k opětovnému otevření Ustroňského muzea Jana Jarockého v Ustroni a jeho pobočky Sbírky Marie Skalické.

Návštěvní hodiny Ustroňského muzea zůstávají beze změn:

pondělí, středa, čtvrtek, pátek – 9.00 – 15.00
úterý – 9.00 – 17.00
sobota – 9.00 – 13.00
neděle – 9.30 – 13.00

Sbírky Marie Skalické budou otevřeny od středy do soboty od 11.00 do 16.00 hodin.

Vstup do muzea bude možný pouze s rouškou nebo jinou ochranou úst a nosu a v rukavicích. Dále je třeba kvůli trvající pandemii COVID-19 dodržovat dvoumetrové rozestupy. Podrobnější informace lze najít na stránkách muzea: http://www.muzeum.ustron.pl/

Virtuální procházka po stopách ustroňských sídlišť a kolonií

Muzeum zároveň zve na již třetí virtuální výstavu s názvem „Po stopách ustroňských sídlišť a kolonií z druhé poloviny 19. století”, kterou připravila etnoložka Alicja Michałek.

Na virtuální trase se nachází také budova nynějšího Ustroňského muzea, která vznikla kolem roku 1800 jako sídlo ředitelství bývalé Hutě Klemens. Z počátku se tam nacházely kanceláře a byty pro mistry hutní výroby, zatímco v roce 1907 došlo k přestavbě na byty pro tovární dělníky. Původní rozmístění místností v této pozoruhodné stavbě je doposud předmětem výzkumu.

Zajímavosti je, že na všech budovách v majetku Těšínské komory, která spravovala majetky těšínských knížat, se nacházely litinové tabulky s nápisem E. H. Albecht a rokem vzniku objektu. Nápis je zkratkou Erzherzog Albrecht (Arcivévoda Albrecht), což znamenalo, že se jedná o majetek arcivévody Albrechta Bedřicha Těšínského, předposledního těšínského knížete.

Velmi populární průvodce

Albrecht vládl na Těšínském Slezsku v letech 1847 – 1895, tedy v dobách, kdy vznikaly ustroňské kolonie a dělnická sídliště. Posledním těšínským knížetem se stal Albrechtův synovec Bedřich, který byl v letech 1914–1916 vrchním velitelem rakousko-uherské armády.

Problematikou bývalých dělnických sídlišť a kolonií v Ustroni se zabýval vydaný v roce 2018 velmi populární průvodce, jehož náklad byl už dávno rozebrán. Jeho obsah je nyní publikován formou virtuální výstavy, kterou je možno zhlédnout tady: http://www.muzeum.ustron.pl/?page_id=9029

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.