USTROŇ / Ustroňské muzeum Jana Jarockého v Ustroni je od 4. května opět otevřeno. Nyní po delší přestávce připravilo novou expozici s názvem „Sentimentální výstava křišťálů z období PLR”.

Navazuje na období let 1952 – 1989, kdy oficiální název polského státu zněl Polská lidová republika (PLR). A kdy se za nejhodnotnější dárek považoval výrobek z broušeného křišťálového skla. V křišťálové verzi se vytvářel široký sortiment předmětů jako vázy, sklenice, misky, štamprle, poháry, karafy, popelníky, svícny a další.

Sklárny v Polsku

V Polsku se vyrábělo sklo v několika sklárnách. Například závod Huta Szkła Gospodarczego „Irena”, v současné době Irena Holding Group Sp. z o. o., se zabývala výrobou čirého a barveného skla. V sedmdesátých letech sortiment tvořilo velmi žádané ručně broušené křištálové sklo.

Podnik Huta Szkła Kryształowego „Violetta” vznikla již v 19. století ve Slezsku. Vytvářely se tam ručně zdobené předměty z křišťálu, které se vyvážely do celého světa.

Sklárna Krośnieńskie Huty Szkła „Krosno” vyráběla také bezolovnaté křišťály. Jedná se o jednu z nejznámějších polských skláren.

Huta Szkła Kryształowego „Sudety” v obci Szczytna v okrese Kłodzko se zabývala vytvářením ručně zdobených předmětů z křišťálového skla. V roce 2014 však podnik ukončil výrobu.

Výrobky z křišťálu se vraceji do módy

Dalším výrobcem křišťálů byla „Julia”, v padesátých letech známá jako „Josephine” nebo „Józefinka”. Jedním z jejich předních navrhářů byl Henryk Tomaszewski. Jeho vázy a další předměty z padesátých až osmdesátých let vzbuzují čím dál větší zájem zájem mezi sběrateli, kteří se zajímají o dekorační předměty ze skla a křišťálového skla z období PLR.

Mezi sběrateli výrobků z křišťálového skla se těší velké oblibě také Aleksander Puchała. V šedesátých letech projektoval vázy a karafy se štamprlemi.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.