STANISLAVICE / Památník v podobě stojícího na podstavci tanku mají ve Stanislavicích. Připomíná osvobození obce od německých nacistů a vznik Československa. Vyřazené bojové vozidlo tam stojí už přes padesát let.

Ne všichni ale vědí, jak se tank do Stanislavic, které jsou od roku 1975 součástí Českého Těšína, vlastně dostal.

Tank se neúčastnil žádné bitvy

Bojové vozidlo je spojováno s druhou světovou válkou, ale křest válečnou vřavou nezažilo. Podle již zesnulého historika z Muzea Těšínska Petra Becka ho vyrobili dělníci krátce po skončení nejstrašnější války v Martině. Smontovali jej slovenští zbrojaři a jako předlohu si vzali novější verzi sovětského tanku T-34 z výzbroje Rudé armády. Vojenské vozidlo však nebylo zcela funkční, a tak ho armáda nakonec vyřadila.

Na své místo do Stanislavic se dostal dosti kuriózním způsobem. Koncem šedesátých let se tehdy ještě samostatné Stanislavice společně s dalšími obcemi regionu zúčastnily soutěže o nejlepší vesnici. Porota hodnotila například výsledky akcí Z, kulturní život či vedení obecní kroniky. Tehdejší starosta Toman očekával, že za dobré výsledky Stanislavice obdrží sto padesát tisíc korun, které potřebovaly na výstavbu kanalizace.

Netypický dárek

Jaké ale bylo překvapení všech, když za vítězství místo potřebných peněz dostali místní vyřazený tank. Vedení Stanislavic zpočátku nevědělo, co si z darem, zasluhujícím spíše na přídomek danajský, počít. Nakonec zvítězila myšlenka, že tank bude sloužit jako památník osvobození obce od německých okupantů. A aby na tank bylo dobře vidět, umístili ho v roce 1968 na prostranství přímo do středu obce.

Později k tanku v akci Z dostavěli také podstavec. Pak se u něho konaly slavnosti u příležitostí různých výročí, spojených s kladením věnců a proslovy komunistických funkcionářů.

Zatímco řada tanků v České republice musela po roce 1989 svá místa opustit, stanislavickému podobný osud zatím nehrozí. V roce 2003 chtěl bojové vozidlo koupit do své sbírky podnikatel Josef Czudek z Hrádku a českotěšínské radnici nabízel za něj osmdesát tisíc korun. Rada města Českého Těšína však s prodejem nesouhlasila.

Dobrý orientační bod

Místní si na neobvyklý památník už zvykli a jsou na něj docela pyšní. „Je to dobrý orientační bod. Málokdo ví, kde jsou Stanislavice, ale když se řekne že v centru stojí tank, hned si vzpomenou,“ říká Lukáš Bor ze Stanislavic. V obdobném duchu se vyjádřil i Stanislav Glac starší.

Jako ve Stanislavicích zůstal na svém místě také tank ve Slezské Ostravě. Na rozdíl od stanislavického se zúčastnil přímých bojů. Jiné jsou osudy bojového vozidla, které stávalo před Obchodní školou v Havířově – Suché. Ze svého místa bylo odstraněno stejně jako tank v Rychvaldu.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.