REGION / Moravskoslezský kraj chce oživit cestovní ruch, který v uplynulých týdnech paralyzovala pandemie koronaviru. Připravuje proto projekt, který prodlouží turistickou sezónu až do konce října a naláká do regionu více návštěvníků. Do několika desítek turisticky atraktivních míst v kraji bude v září a v říjnu vstup zdarma.

Loni Moravskoslezský kraj zaznamenal rekordní návštěvnost a v regionu se ubytovalo více jak milion turistů. Letos však z důvodu opatření kvůli pandemii došlo k významnému poklesu návštěvníků. „Na stole se nám objevila opravdu děsivá čísla. Podle propočtů by turisté v minulých dvou měsících utratili v hotelech či penzionech 1,2 miliardy korun. Veřejné rozpočty tak během března a dubna přišly asi o 492 milionů korun.

Hrozí ztráta pracovních míst

Navíc hrozí, že v kraji přijde o práci tři tisíce lidí. To nesmíme dovolit, a tak připravujeme program, který by mohl cestovnímu ruchu alespoň částečně pomoci,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Dodal, že kvůli uzavření hranic kraj přijde až o 400 tisíc zahraničních hostů, kteří sem každoročně přijížděli.

Do připravovaného dotačního programu, na který kraj plánuje vyčlenit významné finanční prostředky, by se mohlo zapojit několik desítek zájemců. „O dotaci se můžou přihlásit provozovatelé hradů a zámků, galerií a dalších turisticky atraktivních míst.

Vstupné pro turisty zdarma

Turisté, kteří je v září a říjnu navštíví, budou mít vstupné zdarma. Věříme, že tento projekt do regionu přiláká hosty, kteří se tu ubytují, budou tu chodit do restaurací a utratí nějaké peníze,“ vysvětlil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška. Cestovní ruch hraje v ekonomice kraje významnou roli, přináší výnosy a vytváří pracovní místa.

Moravskoslezský kraj se pokusí oživit cestovní ruch ještě jiným způsobem. „Turismus chceme dále podpořit marketingovou kampaní s názvem #MameSvetovyKraj, která poběží na sociálních sítích. Její hlavní myšlenkou je, že není třeba cestovat po světě, když máme v našem kraji místa, která se vyrovnají těm světovým,“ uzavřel náměstek Krkoška.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.