USTROŇ / Z důvodu pandemie koronaviru a přijatých kvůli tomu opatření došlo také k uzavření muzeí. Naštěstí řadu výstav je možno zhlédnout alespoň v prostředí online.  

Na jednu z nich s názvem „Kamienne ołtarze na Śląsku Cieszyńskim, najstarsze krzyże i kapliczki przydrożne w ustrońskim pejzażu“ (Kamenné oltáře na Těšínském Slezsku, nejstarší kříže a kapličky v ustroňské krajině) zve již téměř dva týdny Ustroňské muzeum Jana Jarockého v Ustroni. Jedná se o virtuální procházku  vedoucí kolem míst spjatých s náboženským kultem našich předků, katolíků i evangelíků. 

Expozice přibližuje krásu lokální malé sakrální architektury. Většina z nich se nachází v Ustroni. Pouze tři z nich leží za hranicemi tohoto městečka. 

Jedním z nich je „Spowiedzisko“ (Zpovědnice), místo kultu situované na území obce Leszna Górna (Horní Líštná), na svahu Malé Čantoryje. K jeho objevení došlo po letech zapomnění v roce 1980. Za nějaký čas se tady začaly vždy koncem června konat bohoslužby, spojené se zpovědí a svatým přijímáním. Koncem 20. století  tam evangelíci umístili dva památkové kameny, symbolizující oltář a kazatelnu. A také vztyčili březový kříž.

Druhým Kámen na vrchu Bukowa, jedno z míst, kde se scházeli evangelíci z Visly poté, co přišli v roce 1654 následkem kontrareformace o svůj dřevěný kostelík. Poslední bohoslužba se tam konala v roce 1782 jako poděkování za vydání o rok dříve tolerančního patentu císařem Josefem II. V roce 1983 se zchátralý kamenný oltář  dočkal rekonstrukce a od konce osmdesátých let 20. století tam probíhají pravidelné bohoslužby.

Třetí Zakámen na svahu Čantoryje jako jediný leží na druhé straně dočasně uzavřené hranice. Je to místo tajných setkání evangelíků z Nýdku, které se tam konaly od roku 1654. V roce 1992 se tam uskutečnilo slavnostní setkání připomínající 400. výročí narozenin  Jiřího Třanovského, protestantského duchovního nazývaného slovanským Lutherem. 

Výstavu připravila Alicja Michałek, etnolog v Ustroňském muzeu. Ke zhlédnutí je zde:   http://www.muzeum.ustron.pl/?page_id=8856

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.