OSTRAVA / Do boje s pandemií koronaviru se zapojují také různé organizace a spolky polské národnostní  menšiny v České republice, zejména na Záolší. Jako příklad může posloužit akce šití roušek, příprava občerstvení nebo pomoc potřebným starším lidem.

Generalní konzulka Polské republiky v Ostravě Izabella Wołłejko-Chwastowicz je přesvědčena, že tyto počiny mají obrovský význam v budování pozice a vytváření pozitivního obrazu polské menšiny v České republice. 

Zároveň zdůraznila, že tyto iniciativy lze hradit z finančních prostředků  Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě na základě přihlášení počinu v režimu ad hoc a uzavření smlouvy se zhotovitelem. Návrhy podnětů a projektů je třeba poslat na adresu ostrawa.kg.sekretariat@msz.gov.pl. Ve všech počinech je nutno se v prvé řadě vyvarovat případného epidemiologického ohrožení a dbát na dodržování českých předpisů.

„Jedná se také o sdílení důvěryhodných a společensky žádoucích informací na sociálních sítích. Zároveň se na Vás obracím s prosbou o zdokumentování a zveřejnění všech počinů v sociálních médiích. Již dnes lze pod heslem #Polonia4Neighbours, #spolutozvladneme najít snímky a přímé relace. Ukažme, že umíme projevit solidaritu,” uvedla generální konzulka. 

Jelikož kvůli pandemii musela být zrušena řada kulturních a vdělávacích projektů, Wołłejko-Chwastowicz přislíbila pomoc také ze strany Ministerstva zahraničních věci Polské republiky. 

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.