OSTRAVA / Přiblížit široké veřejnosti spletitou oblast práva a zákonů si klade za cíl festival Noc práva. Na návštěvníky čeká řada přednášek, prezentací, diskuzí, workshopů, prohlídek,  exkurzí a také divadelní, filmové a hudební představení.

Akce se uskuteční v pátek 6. března v Ostravě. Také na krajském úřadu, kde se podle organizátorů bude „vyšetřovat vražda“. Osmihodinový festival se koná na počest 100. výročí vyhlášení a nabytí účinnosti Ústavní listiny Československé republiky v roce 1920. Moravskoslezský kraj přispěl organizátorům akce – Nadačnímu fondu Paragraf 100 tisíc korun.

„Návštěvníci akce se mohou netradiční formou dozvědět spoustu zajímavostí z oblasti práva. Na Krajském úřadu v Ostravě se třeba bude promítat dokument Tváří v tvář démonům, který popisuje vraždu mladého muže z roku 1994. Zavražděný mladík však není jedinou obětí zločinu, příběh zasahuje i jeho rodiče, přátele, stejně jako blízké odsouzených,“ uvedl náměstek hejtmana Lukáš Curylo.

Dodal, že tehdy přichází řada na restorativní přístup, z cílem dát do pořádku také mezilidské vztahy v komunitě, která trpí spáchaným trestným činem a zapojit do nápravy následků kriminálního jednání i pachatele

Do Noci práva se zapojily také Okresní a Krajský soud v Ostravě, kde se návštěvníci mohou zúčastnit simulovaného hlavního líčení. Vazební věznice Ostrava a Ústav soudního lékařství FNO nabízejí komentované prohlídky,

Divadlo Jiřího Myrona uvede dvouhodinové drama ze soudní síně s přímou účastí diváků. Obžalovaný Lars Koch neuposlechl rozkazu a sestřelil unesené letadlo s cestujícími, se kterým by jinak terorista narazil do Allianz Arény v Mnichově, kde zrovna probíhal fotbalový zápas, jenž sledovalo sedmdesát tisíc lidí.

V kině Vesmír bude možno zhlédnout americký film Dvanáct rozhněvaných mužů z roku 1957, ve kterém si jednoho z porotců zahrál známý český herec Jiří Voskovec, neodmyslitelně spjatý s Osvobozeným divadlem a Janem Werichem.

V Dolních Vítkovicích mohou zájemci navštívit výstavu CRASH. V klubu Heligonka se představí „zpívající právník“ Ivo Jahelka, avšak lístky jsou již vyprodány. Na ostravském magistrátu a v Klubu Atlantik proběhnou přednášky o právu. O právu na aktivní obranu nebo na ochranu před kyberšikanou se zájemci dozvědí na Vyšší odborné škole Ahol.  Více informací poskytne web www.nocprava.cz.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.