KATOVICE /  Ministerstvo zahraničních věcí České republiky vyšle speciální letadla pro lidi, kteří v souvislosti s pandemií koronaviru uvízli v zahraničí. Zatímco ze vzdálených zemí budou čeští občané přepravení  zpátky do republiky letecky, z těch bližších autobusy. 

Například hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje zajistil v sobotu převoz 26 českých občanů z polských Katovic svým autobusem. Ti se z důvodu uzavření hranice neměli možnost dostat zpátky do České republiky. Jak uvedl zástupce tiskového mluvčího krajských hasičů Marek Gašparín, hasičské autobusy ve spolupráci s ministerstvem vnitra začaly svážet občany ČR z letišť v okolních zemích. 

Sobotní počin českých občanů byl prvním takovým převozem z území Polska. Autobus vyjel v sobotu 21. března ve čtyři hodiny ráno z hasičské stanice v Ostravě-Zábřehu. Na letiště v Katovicích dorazil v půl šesté a vyzvedl 26 českých turistů vracejících se z Afriky. V 8,30 hodin je vysadil v Karviné.

Samotný převoz probíhal za zvýšených bezpečnostních opatření. Posádku autobusu tvořili dva profesionální hasiči, kteří měli na sobě ochranné obleky, rukavice, filtrační masky, respirátory a ochranné brýle. V autobusu oddělovala posádku vozidla od cestujících provizorní přepážka. Ještě na katovickém letišti všichni cestující obdrželi od hasičů respirátory, roušky a ochranné rukavice.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.