Horní Suchá / Žáci Polské základní školy v Horní Suché se sice v pondělí 24. února vrátili po jarních prázdninách do školy, avšak nezasedli do školních lavic. Celý den se učili v pohybu, formou zábavy, ve věkově smíšených skupinách od 1. do 9. třídy procházeli budovou školy a plnili řadu jazykových úkolů.

V průběhu Svátku jazyků, který zorganizovala škola, si žáci zdokonalovali znalosti polského jazyka. Na 21. února připadá Mezinárodní den mateřského jazyka. Vedení školy se však při organizaci tohoto nápaditého dne rozhodlo rozšířit program také na výuku ostatních jazyků, které žáci používají – češtiny, těšínského nářečí, angličtiny a ruštiny.

Jednotlivé úkoly byly velmi různorodé. V rámci jazykové rulety si hráči na hracím kole vytočili obtížné polské jazykolamy typu „chrząszcz brzmi w trzcinie w Szczebrzeszynie“ nebo „Jola nielojalna“, které následně museli přečíst.

Na jiných stanovištích žáci měli za úkol překládat z češtiny do polštiny, z polštiny do češtiny, či z nářečí do polštiny, dále poskládat rozházená slova písně „Płyniesz Olzo“, přiřadit literární hrdiny k jednotlivým titulům klasických děl polské literatury či nakreslit obrázek podle popisu, který žáci poslouchali v ruštině.

„Žáci si ani neuvědomují, že se dnes velmi mnoho naučí formou zábavy. Setkají se s jazykovou různorodostí, mají připraveny různě obtížné úkoly. Pracují ve věkově smíšených skupinách, takže ti nejmladší využijí znalosti těch starších. Skupiny jsou sestaveny tak, aby plně fungovala spolupráce a kooperace“ řekla ředitelka Základní polské školy v Horní Suché Monika Plášková.

„Je to škola hrou. Něco úplně jiného, než při sezení v lavicích“ dodala. Na konci programu se žáci popasovali s diktátem z polského jazyka. Nechyběly odměny a diplomy.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.