VENDRYNĚ / Můžou kamerové systémy zajistit větší bezpečnost na železničních přejezdech, zejména v místech, kde řidiči často porušují pravidla silničního provozu? Jako třeba ve Vendryni.

Kamery byly instalovány z obou stran přejezdu, kde nepřetržitě monitorují dopravní situaci. Snímají pohyb vozidel a chodců. Dokážou také rozeznat státní poznávací značky aut.

Dohoda mezi Správou železniční dopravní cesty a Policií České republiky počítá s tím, že záznamy z kamer na přejezdech budou předávány rovnou policii. Podle tvrzení obou subjektů kamerové systémy působí jako prevence proti páchání dopravních přestupků a můžou napomoci k rychlému vyšetření případných nehod. 

„Pro realizaci nových kamerových systémů jsme vybrali přejezdy podle intenzity silničního a železničního provozu, na kterých dochází k častému porušování pravidel silničního provozu, tedy především nerespektování výstrahy na přejezdu řidičem vozidla, uvíznutí vozidla mezi závorami nebo jejich přeražení,“ uvedl ředitel Oblastního ředitelství SŽDC v Ostravě Jiří Macho.

V blízké budoucnosti systém může být doplněn radarem, který bude zaznamenávat překročení nejvyšší povolené rychlosti projíždějícími silničními vozidly. Údajně nejvíce povrch přejezdů ničí vysoká rychlost projíždějících vozidel. Dodržování nejvyšší povolené rychlosti na přejezdu tak zajistí jeho delší životnost. 

V České republice je téměř 8 tisíc přejezdů. Kamerové systémy se zatím nacházejí na nepatrném množství.  

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.