VISLA / Pobyt v podhorském letovisku Visla je možné si zpestřit také prohlížením výstav.  Jednou z nich je například Pohádková Puzzlolandie (Bajkowa Puzzlolandia), kterou lze navštívit do 12. února v Městské veřejné knihovně Jana Śniegoně. 

Představuje poskládané z puzzlí obrazy, které vytvořili čtenáři knihovny. Expozice je určena pro děti i dospělé, kteří mají rádi tento způsob trávení volného času. Výstavy je možné se zúčastnit také aktivně, buď poskládáním vlastního obrazu z puzzlí, popřípadě donesením již poskládaného.

Knihovna ve Wisle se nachází v prvním patře Lázeňského domu (Dom Zdrojowy) na náměstí Bogumiła Hoffa 3. 

Historická zajímavost

Patronem knihovny ve Wisle je od roku 1985 učitel a činovník Jan Śniegoń. Narodil se 20. září 1819 v Hrádku (u Jablunkova). Jak uvádí ve své publikaci historička Danuta Szczypka, po absolvování evangelického gymnázia v Těšíně v roce 1837 začal pracovat jako učitel v lidové škole v Puncově. Tam se o tři roky později oženil s Evou Kajzar, se kterou měl později tři dcery a dva syny. V roce 1850 se přestěhoval do Lipniku (nyní součást Bielska-Bialé). 

Již jako mladý učitel se zapojil do abstinenčního hnutí, vzniklo kvůli šířícímu se na Těšínsku  alkoholismu. Když v roce 1851 ve Wisle zemřel učitel Jan Szarec, usadil se ve Wisle, aby mohl nastoupit na jeho místo. V roce 1859 založil v této obci první knihovnu. Kromě knih shromažďoval obrazy, mapy, mince, školní pomůcky, četné fotografie a portréty, m. j. prezidenta USA Abrahama Lincolna, císaře Františka Josefa I. a jeho ženy Alžběty. 

Byl členem obecního zastupitelstva a presbyterem wislanského evangelického sboru. Hrál také na varhanech v kostele. Na pozemku farnosti založil školku ovocných stromů. 

Jan Śniegoń zemřel 26. února 1880 ve Wisle. Byl pohřben na místním evangelickém  hřbitově „Na Groniczku”. Pochován je tam m. j. Stanisław Hadyna, polský skladatel, dirigent, hudební vědec a spisovatel. Byl zakladatelem a uměleckým ředitelem folklorního souboru Śląsk („Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk”). Narodil se v Karpentné (nyní součást Třince).

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.