PRAHA, VARŠAVA / Přednášku Varšava: Rozdělené město / Spojuje nás paměť připravil Polský institut v Praze ve spolupráci s pražským židovským muzeem. V jejím rámci se bude promítat dokument věnovaný válečnému osudu Varšavy s unikátními amatérskými záběry z varšavského ghetta. 

Autorem filmu je kanadský režisér a scenárista polského původu Eric Bednarski, žijící ve Varšavě. Dokument věnovaný válečnému osudu Varšavy obsahuje jedinečné amatérské záběry z varšavského židovského ghetta. Kromě propagandistických nacistických filmů je to jediný dochovaný materiál zachycující život židovských obyvatel těsně před jejich deportací do německých vyhlazovacích táborů. 

Eric Bednarski využil film z roku 1941, který objevil v archivu polské rodiny Ziółkowskich. Jeho autorem je Alfons Ziółkowski, který natočil neobvyklý, desetiminutový snímek z obou stran zdi ghetta. 

Při natáčení riskoval svůj život. Podařilo se mu však zachytit tragédii víc jak 400 tisíc Židů, tísnících se v uzavřené čtvrti. Ještě než skončili v některém z německých vyhlazovacích táborů, řada z nich zemřela hlady a následkem nemocí.  

Varšava byla před válkou kosmopolitní metropoli s víc jak milionem obyvatel, z toho téměř 400 tisíc tvořili Židé. Němečtí okupanti město násilně rozdělili na dvě poloviny a následně zničili. Film zkoumá také poválečnou obnovu a dnešní snahy o uchování  židovského rozměru města.

Diskuze po filmu se zúčastní režisér Eric Bednarski a historička Jana Šplíchalová, která se zaměřuje na problematiku protižidovské politiky a vznik koncentračních táborů na území Říše a protektorátu Čechy a Morava.

V letošním roce uběhne už 75 let od konce druhé světové války. Dne 27. ledna si celý svět připomíná osvobození koncentračního tábora Osvětim – toto datum se stalo Mezinárodním dnem památky obětí holocaustu. 

Právě s tímto výročím koresponduje tato přednáška, která se uskuteční ve středu 29. ledna v Městské knihovně na Mariánském náměstí 1 v Praze. Začátek je v 19.00 hodin. 

Polský institut v Praze je součástí Ministerstva zahraničních věcí Polské republiky a jedním z dvaceti čtyř Polských institutů na celém světě, jejichž hlavním cílem je rozšiřovat a prohlubovat povědomí o polské kultuře, dějinách a společnosti.

(gam)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.