PRAHA, VARŠAVA / Na letošním 26. mezinárodním knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy v Praze  bude čestným hostem Polsko.

Akce se uskuteční od 14. do 17. května v Průmyslovém paláci v pražské městské čtvrti Bubeneč. Festival představí polskou literarní tvorbu, ale také tvorbu českých autorů žijících v Polsku.

Na festival zavítají i někteří polští spisovatelé, m. j. držitelka Nobelovy ceny za literaturu za 2018 Olga Tokarczuk, Wiesław Myśliwski a Bronisław Wildstein. Na pražské prezentaci se bude spolupodílet Polský institut v Praze.

Navíc se tam představí na 400 vystavovatelů z více jak 30 zemí celého světa. 

Naproti tomu na probíhajícím od 21. do 24. května Varšavském knižním veletrhu se v roli čestného hosta objeví Česko. Návštěvníci budou přivitání rázným pokřikem „Ahoj!”.

Polsko je pro českou literaturu jedním z významnějších trhů. Ročně zde vychází přes třicet překladů českých knih. Tyto knihy se těší v Polsku velkému zájmu, mnoho polských čtenářů chodí také na autorská setkání. 

Na knižním veletrhu ve Varšavě se také bude prezentovat skupina vybraných českých autorů, jako například Michal Ajvaz, Radka Denemarková, Jiří Hájíček, Petr Hruška, Petra Hůlová, Alena Mornštajnová, Iva Procházková, Petr Stančík, Jáchym Topol, Miroslav Žamboch a další. 

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.