TŘINEC / Projednat větší zapojení škol a firem do duálního vzdělávání mají v plánu odborníci z České a Slovenské republiky, kteří se ve středu sejdou v Třinci. Cílem je pomoci mladým lidem k větším praktickým znalostem a dovednostem a lepšímu pracovnímu zařazení, firmám získat zkušenější pracovníky.

V rámci tohoto systému vzdělávání probíhá příprava žáků na povolání u zaměstnavatele a na odborné škole s tím, že znatelně převažuje praktická výuka ve firmě. Například v Německu, kde se tento systém začal zavádět už před lety, stráví žáci ve firmách tři až pět dní v týdnu, ve škole mají jen 12 hodin teorie týdně, z toho 8 hodin odborné.

Na Slovensku funguje úspěšně už několik let. „Věřím, že od slovenských kolegů získáme nové zkušenosti a poznatky a budeme si moci vyměnit názory i s řediteli škol a zaměstnavateli. Třinecké železárny převzaly střední školu od kraje již před 10 lety, tedy opět mají svou vlastní učňovskou školu, která vzdělává žáky v několika oborech. Dokonce vystavěly moderní učňovské dílny, kromě klasických i robotiky a automatizace,“ uvedl Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro oblast školství. 

Dodal, že jen v Žilinském kraji je do projektu zapojeno zhruba tisíc učňů a spolupráci si pochvaluji jak školy, tak firmy. 

Na konferenci, která se uskuteční ve čtvrtek 16. ledna od 9 hodin ve Střední odborné škole TŽ, budou přednášet zástupci šesti škol, které mají se zaváděním duálního vzdělávání velké zkušeností a také odborníci na vzdělávání z krajských úřadu Moravskoslezského a Žilinského kraje. Stanislav Folwarczny ještě doplnil, že zaměstnavatelé jsou projektu nakloněni.  Nezbytná je však jejich úzká spolupráce se školami na vzájemné přípravě studijního programu.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.