VARŠAVA / Končí druhý ročník kampaně #KTOTYJESTEŚ, kterou připravila nadace „Pomoc Polakom na Wschodzie”. Vybízela k učení se polštiny a hledání svých kořenů.

Nadace připravila dvě videa určen8 osobám polského původu, které žijí na území bývalého Sovětského svazu a České republiky. První mělo premiéru v září, druhé v říjnu. Využívala k tomu server YouTube a sociální síť Facebook. Videa zaznamenaly přes 3 miliony zhlédnutí,  od víc jak 700 tisíc uživatelů.

První z videí vypráví příběh děvčátka, které najde na půdě předměty spjaté s historií a polským původem její rodiny. Objeví tak svou indentitu, což má vliv na její další osud (stane se z ní učitelka polštiny).

Pointa videí se setkala s pozitivním ohlasem a nefalšovaným zájmem – počet sdílení dosáhl téměř 2,5 tisíce. Uživatelé, které oslovil příběh hrdinky v prvním videu, se ochotně podělili se svými vlastními příběhy ohledně objevování a významu polského jazyka ve svých životech. Jednou z nich byla polská herečka Joanna Moro, pocházející z Vilniusu.

Díky kampani se téměř 9 tisíc osob rozhodlo využít stránky ktotyjestes.pl k vyhledání některého z cca osmi set vyučovacích míst polského jazyka. V důsledku letošních aktivit se také zvýšil o 60 procent počet fanoušků fanpage #KTOTYJESTEŚ na Facebooku.

Předseda představenstva nadace Mikołaj Falkowski neskrývá úspokojení. „Cítíme obrovské zadostiučinění z toho, že téma hledání vlastní identity skrze poznávání polského jazyka proniká na ta nejodlehlejší místa. (…) Můžeme být svědky toho, jak se naše iniciativa setkává s pozitivním ohlasem a jak tato kampaň oslovila Poláky, kteří chtějí být hrdí na svou znalost polštiny,” uvedl Mikołaj Falkowski.  

Portál litevských Poláků ZW z letošního 28. srpna připomněl, že loni se kampaň  #KTOTYJESTEŚ zaměřovala zejména na Poláky ze Západní Evropy. Tentokrát se týká Polaků žijících v Litvě, Lotyšsku, Ukrajině, Bělorusku, České republice, Kazachstánu a Rusku. V současné době se v těchto státech učí na polských školách asi 150 tisíc žáků.

ZW také citoval slova maršálka Senátu Polské republiky Stanisława Karczewského: – I když se všichni Poláci žijící v zahraničí nevrátí do Polska, chceme s nimi udržovat kontakty a  vazby a přiblížit jim Polsko, aby se pro ně stávalo čím dál větším magnetem.

Kazachstán je devátá největší země světa, kde žije kolem 18 milionů obyvatel. Kampaň #KTOTYJESTEŚ se zaměřuje na zhruba 34 tisíc osob polského původu, žijících v této středoasijské zemi. Jedná se hlavně o ty Poláky, kteří sem byli v roce 1936 nuceně vysídleni  společně s Němci, od západní hranice Sovětského svazu.

Jak uvedl polský portál Rzeczpospolita z 9. září 2017, v souvislostí s repatriací Poláků z Kazachstánu byl zaznamenán obrovský zájem o výuku polského jazyka. Právě v tomto roce se do zemi svých předků vrátilo 525 repatriantů. 

Na základě dohody podepsané mezi polskou a kazašskou stranou se výuka polského jazyka provádí na školách pro členy polské národnostní menšiny. Dohoda umožňuje také vytváření polských tříd. V Kazachstánu navíc působí krajanské organizace, které se také zabývají výukou polštiny.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.