Československo-polský konflikt z roku 1919 byl tématem letošního populárně-vědeckého XXXII Setkání průvodců Miscellanea.

Téma očividně vzbudilo zájem, protože v zasedací síni těšínské radnice, kde se 16. listopadu konference konala, byla všechna místa obsazena. Poslechnout si přednášku přišlo více jak 100 lidí.

Publikum poslouchalo dvě přednášky. Józef Szymeczek hovořil o česko-polských vztazích a polském a českém národním životě v na Těšínském Slezsku v období Rakousko-Uherska.

Szymeczek také poukázal na to, že v ideologickém boji na začátku 20. století byly použity všechny po staletí živé stereotypy.

Další řečník Daniel Korbel již hovořil o samotné česko-polské válce. 

Po teoretické části nastal čas vyrazit na výlet. Průvodci odjeli dvěma autobusy na českou část Těšínského Slezska. Navštívili hřbitov ve Stonavě. Pak také jeli do Zebrzydowic a do Kończyc Małych na místo, kde byl smrtelně zraněn Cezary Haller. Všude položili květiny, zapálili svíčky a také poznali více informací o místech, událostech a lidech, kteří zde zemřeli.

(Indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.