Ahoj,

mám velmi zajímavou otázku: Pokud existují Leszna Górna a Leszna Dolna (Horní a Dolní Líštná), pak můžeme v polštině psát o dějinách obou Lesznych, nebo Leszen, jak napsal nedávno autor nejmenovaného textu? 

Děkuji za odpověď

I.K.

Oficiální seznam obcí, který je k dispozici také na internetu, popisuje dvanáct polských obcí, které mají názvy Leszno, Leszno Dolne, Leszno Górne a Leszno Małe.

Pokud by obyvatelé těchto obcí uspořádali setkání, mohlo by se nazvat například „Spotkanie Leszen“ (Setkání Líštných), protože Leszno se skloňuje jako podstatné jméno, stejně jako wiadro.

Ve stejném seznamu se nachází také jedna obec Leszna Górna (část obce rozdělená státní hranicí). Koncovka druhého pádu, která je uvedena u všech názvů obcí v seznamu, je -ej, tj. v druhém pádu je Lesznej Górnej, jedná se tedy o adjektivní skloňování.

Stejně tak vytváříme množné číslo v polštině – dwie Leszne: Górna a Dolna, druhý pád množného čísla v polštině – Historia Lesznych: Dolnej i Górnej. Toto je správný tvar.

Stejné problémy máme při skloňování názvů obcí v polštině – Łomna Dolna a Łomna Górna nebo měst Orłowa, Karwina a Częstochowa.

Łomne: Dolna a Górna se v polštině skloňují jako přídavná jména, stejně tak Orłowa, ale Karwina a Częstochowa se skloňují jako podstatná jména. Máme tedy v polštině v druhém pádě: Łomnej Dolnej, Lesznej Górnej, Orłowej, ale Karwiny, Częstochowy.

V šestém pádě – Łomnej Dolnej, Lesznej Górnej, Orłowej, ale Karwiny, Częstochowy

Ve čtvrtém pádě – Łomną Dolną, Leszną Górną, Orłową, ale Karwiną, Częstochową,

A tak dále.

Omlouvám se obyvatelům ostatních vesnic a měst za to, že jsem nezmínili jejich názvy. Pokud by měl někdo pochybnosti, napište. Vždy se pokusím najít odpovědi na vaše otázky.

Mgr. Ireneusz Hyrnik, Ph.D.

PS:

Chtěl bych se s vámi podělit o zajímavou skutečnost související s názvem Łomna: Podle výše uvedeného seznamu míst se v Polsku nacházejí čtyři vesnice a jedno osídlení s tímto názvem. Všechny, stejně jako naše Łomna Górna a Dolna (Horní a Dolní Lomna), se skloňují v polštině jako přídavné jméno, kromě jedné. Ta se skloňuje jako podstatné jméno, stejně jako Karwina (Karviná) – Łomna, Łomny, Łomnie, Łomna.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.