KARVINÁ / Multimediální prezentace o Kyrgyzstánu, zemi v srdci Asie, stejně jako všechny předchozí přednášky členů turistické skupiny Gorole pocházející z Karviné a okolí, zaplnila sál Polského domu PZKO v Karviné-Fryštátu. Její premiéra se konala v sobotu 23. listopadu.

Na prezentaci přišli zástupci všech generací

Jak vysvětlil Roman Janusz na začátku vyprávění, Kyrgyzstán nestačí navštívit pouze jednou. “Nadšení krásou této horské krajiny jsme se po čtrnácti letech vrátili, abychom zjistili, že je to zaslíbená země pro všechny milovníky horského dobrodružství,” řekl.

Hlavním přednášejícím byl Roman Janusz

Kyrgyzstán prezentoval jako zemi v srdci Nebeských hor, tj. Tian-Shan, šestých nejvyšších hor na světě. Více než čtyřicet procent povrchu země leží v nadmořské výšce více než 3000 m nad mořem. Krajiny viditelné na každém kroku potvrzují podle názoru Gorolů, že Kyrgyzstán je Švýcarsko střední Asie, ale také vás nutí přemýšlet o tom, zda tomu není naopak, a Švýcarsko by nemělo být nazýváno Kyrgyzstánem Evropy.

Jako obvykle publikum nezklamalo

Gorole popsali úžasné výhledy, monumentální skalní a ledovcové stěny pětitisícovek, a jako kontrast krásné lesy, zelené louky, kde se pasou stáda koní. “Všudypřítomný klid a ticho ruší pouze drsná řeka nebo koně,” zdůraznil Roman Janusz.

„Naše zkušenosti v Kyrgyzstánu byly určitě nejsilnější v naší historii,“ pokračoval a vzpomínal na eskapádu před čtrnácti lety, když během pěti dnů zdolali čtyři čtyřtisícovky. Nyní, když se vrátili zkušenější, mohli svou expedici zažít ještě intenzivněji.

Gorole také vydali kalendář 

Přednáška s fotografiemi a videy, také z dronů, byla výletem po nejkrásnějších stezkách kyrgyzských hor Tien-Shan. Nechyběla koupel ve vysokohorském jezeře Issyk-Kul, poznali krásu kaňonu Skazka, tyrkysové jezero Ala-Kol, navštívili také město Biškek, středoasijské bazary a mnoho dalších turistických atrakcí.

Doplněním diashow byl nástěnný kalendář 2020 s krásnými fotografiemi. Podrobnosti o jejich cestě, které se nevešly do hodinového a půl programu, bylo možné později upřesnit v baru, kde pořadatelé připravili skvělé pohoštění. Děti si hrály ve vedlejší místnosti.

Pro nejmladší generaci byl připraven samostatný program

Lidé, kteří nemohli přijít na premiérovou prezentaci Gorolů, budou mít možnost seznámit se s ní 10. ledna v Městské knihovně v Cieszyně.

CR

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.