Zítra v České republice budou stávkovat učitelé. Připojí se k němu i některé polské základní školy na Zaolší, například škola v Českém Těšíně. Žáci tak budou mít den volna.

Také učitelé z Vendryně se rozhodli pro stávku. I když vyučování se konat nebude, fungovat bude školní družina, do které rodiče mohou dát mladší žáky.

V Hnojníku se již dříve rozhodli, že ve středu uspořádají recitační soutěž, proto se učitelé rozhodli, že do stávky nepůjdou. Stejně tak jako učitelé z Třince.

Zajímavě vypadá situace v Ropici, kde škola nestávkuje, stávkuje zato mateřská škola..

Dle slov ředitele školy v Karviné Tomasze Śmiłowskeho, škola otevřená bude, ale část učitelů se ke stávce připojí.

V Horní Suché se stávka konat nebude. Jak naši redakci sdělila ředitelka Monika Plášková, učitelé se stávkou solidarizují, ale nepřipojí se. Za tímto rozhodnutím stál fakt, že většina rodičů by měla obrovský problém, pokud by škola byla zavřená.

Také ve školách v Dolní Lutyni, Orlové Lutyni, Těrlicku a Havířově-Bludovicích se stávka nebude konat.

Učitelé z Albrechtic stávku podporují, nicméně škola bude fungovat normálně. Obdobná situace bude i v polské škole ve Stonavě, kde dle slov ředitelky Marcely Gabrhel budou hodiny probíhat normálně, ale na dveřích školy bude vyvěšen protest.

V „gorolské“ části Zaolší do stávky nepůjdou polské základní školy v Jablunkově, Milíkově, Košařiskách a Hrádku. Stejně tak v Bystřici a Bukovci.

Důvodem učitelské stávky je např. nesouhlas s připravovanými změnami v legislativě a žádost 15procentního zvýšení platů v roce 2020.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.