31. října věřící z evangelické církve a.v. a dalších protestantských církví slaví Den reformace.

31. října 1517 Martin Luther, tehdejší člen Řádu svatého Augustina, pověsil 95 tézi na dveře kostela ve Wittenbergu. Chtěl reformovat římskokatolickou církev. Luther kritizoval rozsáhlé obchodování s papežskými odpustky a postuloval odlišný přístup k pokání než dosavadní. Místo reformování církve to vedlo k rozpadu křesťanství.

Evropští vládci té doby se dobrovolně přesunuli na stranu reformace, která vyplynula nejen z náboženských, ale také z čistě ekonomických motivů – vyplatilo se neplatit papeži svatopetrský haléř.

V Těšínském Slezsku se evangelická církev objevila za vlády knížete Václava Adama před 470 lety a do dnešního dne je protestantská komunita v našem regionu nejsilnější v Polsku i České republice.

31. října je svátek v několika německých spolkových zemích. Letos svátek připadá na čtvrtek a pobožnost v největším evangelickém kostele v regionu – Ježíšově kostele v Cieszyně se uskuteční v 17:30

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.