PETROVICE U KARVINÉ / Členky ženských klubů místních skupin Polského kulturně-osvětového svazu z celého regionu se pravidelně scházejí dvakrát ročně, na jaře a na podzim.

Hlavním organizátorem setkání je Ženská sekce Hlavního výboru PZKO. Dámy hostí pokaždé jiná skupina PZKO. Tentokrát se setkaly v Petrovicích u Karviné.

Podzimní setkání se konalo v sobotu 26. října v Kulturním centru v Petrovicích, ve velkém sálu nově vybudovaného městského centra. V sousedství je Dům PZKO, v němž Místní skupina PZKO Petrovice rozvíjí své aktivity.

V obci funguje ještě jedna Místní skupina PZKO – v Marklovicích. Členky ženských klubů obou místních skupin z Petrovic spojily své síly, aby se dámy, které přišly na setkání, mohly spolu dobře bavit, vyměňovat si zkušenosti a čerpat energii pro další činnost.

Dámy se setkaly v Petrovicích u Karviné.

Hosty přivítala předsedkyně Ženské sekce PZKO Anna Piszkiewicz. Mezi hosty byla také generální konzulka Polské republiky v Ostravě Izabella Wołłejko-Chwastowicz, zástupce obce Petrovice Kazimierz Faja, delegace žen z Polska ze Zebrzydowic a z Art Pompowni Godów.  Květiny dostala členka Ženské sekce PZKO a dlouholetá předsedkyně Ženského klubu v Petrovicích Wanda Fusek, která bude brzy mít 94 let. Kytici květin obdržela také předsedkyně Klubu žen v Marklovicích, Ewa Podstawka.

Konzulka Izabella Wołłejko-Chwastowicz vyjádřila radost z toho, že se mohla setkání zúčastnit. “Chtěla jsem potkat nejsilnější ženy tohoto regionu. Jsem velmi ráda, že vás všechny mohu zde přivítat,” řekla. “Na vašich bedrech leží to, zda vnoučata budou doma mluvit polsky, zda budou zachovávat tradice, zda budou mít vánoční stromek a společně zpívat polské koledy. A za toto úsilí bych vám ráda poděkovala. Taková setkání budují naši identitu,” uvedla. 

O činnosti ženského klubu v Petrovicích vyprávěla jeho předsedkyně Marcela Mira.

Předseda Místní skupiny PZKO v Petrovicích Zdzisław Mikula přiblížil činnost Místní skupiny, s prací Ženského klubu seznámila přítomné předsedkyně klubu žen Marcela Mira. Dámy také měly možnost vidět filmy o historii PZKO v Petrovicích a Marklovicích. S tématem nové monografie o klubech žen, která se objeví deset let po prvním vydání, seznámila přítomné jeho editorka Katarzyna Czerna.

Anna Piszkiewicz představila krátkou zprávu o činnosti ženské sekce, popsala letošní výlet do Varšavy a cíle pro příští rok. Ženy plánují výlet do Książa, Wałbrzycha a Kłodzka. Jarní setkání se bude konat v Havířově-Bludovicích a bude věnováno nedávno zesnulé autorce Anieli Kupiec, která by příští rok oslavila své 100. narozeniny. Podzimní setkání se bude konat v Komorní Lhotce.

Taneční klub Marendi byl jedním z interpretů uměleckého programu.

Nechyběl ani kulturní program. Patrycja Kondziołka hrála na klavír, Barbara Janusz zazpívala dvě písně. Méně známé regionální písně předvedl sbor Zebrzydowianka. Tančili členové tanečního klubu Marendi. Druhá část podzimního setkání byla naplněna tvůrčími workshopy, zajímavé řemeslné techniky vyučovaly ženy z Godowa  a Halina Babilon z Vendryně.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.