DOLNÍ LUTYNĚ / V neděli 8. září římskokatolická farnost v Dolní Lutyni bude slavit 260 let od posvěcení kostela sv. Jana Křtitele. Slavnostní dvojjazyčnou polsko-českou mši bude celebrovat ostravsko-opavský biskup  František Václav Lobkowic.

První písemný záznam o vesnici Luthina je z 1305 roku. „Item Luthina LXXII mansi” (také Lutyně 72 lány) je napsáno ve spisu těšínského dekanátu, a vyplývá z něj rovněž i to, že vesnice musela platit desátek vratislavskému biskupovi..

Ve smlouvě knížete Přemyslava z 1365 roku se objevují Lutyně dvě – Německá a Polská. Teprve po  2. světové válce, v roce 1946, byl název úředně změněn na Dolní Lutyni.  

V písemných záznamech se dolnolutyňský kostel poprvé objevuje v roce 1447. Byl to kostel dřevěný, jeho podrobnější popis však pochází teprve z roku 1688. Dočteme se v něm, že v kostele se nachází hlavní oltář sv. Jana Křtitele. 

Kostelík byl rozebrán v roce 1740. Hlavní oltář byl převezen do kostela v Godově, kazatelna pak do kaple v Gołkowicích. Dnešní zděný kostel, který stojí v místě původního dřevěného byl postaven v letech 1740-1746 majitelem Lutyně Mikulášem Taaffe a jeho ženou Marii Annou von Spindler. Jejich erby jsou dodnes umístěny vedle hlavního oltáře. 

Farní kostel sv. Jana Křtitele byl posvěcen 9. září 1759 vratislavským biskupem Philippem Gotthardem von Schaffgotschi.

MS

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.