HORNÍ TOŠANOVICE / Na druhý záříjový víkend se občané Horních Tošanovic už dlouho těšili. Ve 13.00 se totiž měly konat na náměstí poblíž motelu Turist tradiční Dožínky.

Jak už název napovídá, jedná se o obřad, který je vrcholem zemědělského roku, protože v tento den, podle tradice, byla celá práce na polích hotová, seno a obilí již byly ve stodolách a konečně přišel čas na setkání u piva a něčeho dobrého na zub. Počasí pořadatelům přálo i když se obávali, že bude pršet.

Oficiální část začala v srdci obce nedaleko zámku. Shromáždili se zde majitelé různých traktorů a dalších vozidel, historických i moderních. Starosta obce se svou ženou a hosty z partnerských obcí z Polska, Slovenska a Maďarska jeli na začátku dožínkového průvodu v kočárech tažených koňmi. V průvodu šel také regionální soubor z Jaworza, dechová kapela z Havířova a roztleskávačky.

Atraktivní část průvodu tvořily alegorické vozy. Ve předu průvodu šli obyvatelé se státní vlajkou a praporem vesnice. V čele byl pár nesoucí dožínkový věnec zdobený květinami a chleba, dvě nejdůležitější věci, bez nichž si nejde dožínky představit.

U motelu bylo pódium, lavičky, některé skryté pod stanem, pro případ nepřízně počasí. Organizátoři dožínek také pamatovali na nejmladší občany a připravili pro ně zajímavé atrakce.

Členové místního hasičského sboru připravili pro všechny chutné placky. Hosté i účinkující si mohli pochutnat na jídlech polské kuchyně, které pro ně připravila polská cateringová společnost. Co se týče typického českého alkoholického nápoje, největší fronty se tvořily před stánkem nedalekého pivovaru Koníček, jehož piva si stále více oblíbila spousta lidí nejen u nás, ale i v zahraničí.

Kulturní program začal dožínkovým obřadem, tj. slavnostním předáním dožínkového věnce a chleba hospodářům Vladislavovi a Petře Čmielom. Moderátoři popsali hostům historii dožínek. Potom katolický kněz a evangelický farář z Třanovic poděkovali modlitbou za sklízeň.

Na jevišti zahrála dechová kapela z Havířova. Pak vystupoval horalský soubor Maliniorze z Brennej, skupina Malý Rozsutec z Terchové, soubor z Jaworza a Šubaduba band. Večer hrál Jaromír Adamec v programu „Pocta Waldemaru Matuškovi“ a skupina Blond.

Doprovodným programem dožínek byla výstava děl místního sochaře a malíře Borise Zwady, slavnostní předávání cen výhercům každoroční soutěže o nejkrásnější zahradu.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.