PRAHA / Slavnostní recepce u příležitosti Dne ozbrojených sil Polské republiky se uskutečnila v úterý 24. září na polském velvyslanectví v Praze. 

Slavnosti se zúčastnila velvyslankyně Polské republiky Barbara Ćwioro, šéf Generálního štábu Armády České republiky Aleš Opata, zástupce náměstka ministra obrany ČR Radomír Jahoda, řada představitelů vládní administrace, diplomatického sboru, vojenští attaché a polští i čeští vojáci. 

Čestným hostem akce byl kapitán Petr David, který obdržel vyznamenání  Hvězda Afghánistánu, jež mu udělil polský prezident Andrzej Duda za výbornou spolupráci s polským kontingentem v této zmítané častými konflikty zemi.

Zúčastnění hosté mohli ochutnat speciality polské kuchyně připravené žáky středních škol v Cieszyně.

Den ozbrojených sil Polské republiky se slaví 15. srpna na památku rozhodující vítězné  bitvy u Varšavy (známé také jako Zázrak na Visle) v roce 1920 během polsko-sovětské války. 

Ozbrojený konflikt probíhal v letech 1919–1921 mezi Polskem a Ruskem, kde se mezitím zmocnili vlády bolševici, usilující v duchu své zvrácené ideologie o ovládnutí řady evropských zemí a jejich přeměnu v sovětské republiky. 

Díky tomuto vítězství se Polsku podařilo zadržet bolševický příval, udržet si nezávislost a zhatit plány na rozšíření komunismu do Západní Evropy. Polsko tedy od bitvy u Vídně v roce 1683 podruhé zachránilo značnou část Evropy, tentokrát před komunistickým terorem.

(gam)

 

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.