KOŠAŘISKA / V sobotu 21. září se ve středisku Pasieczki v Košařiskách konala soutěž v neobvyklé sportovní disciplíně – nordic walking.

Byl to první ročník této soutěže v našem regionu. Nápad uspořádat tyto závody se objevil letos během olympijských her Polonie v Gdyni. Disciplína nordic walking tam byla velmi dobře propagována a PTTS „Beskid Śląski” se rozhodl propagovat ji také v našem regionu.

Letos organizátoři soutěže „Beskidy 2019“ připravili pro mladší účastníky jeden okruh a pro starší dva okruhy. Nejmladší hráči byli ve věku 18 let a nejstarší, Ryszard Gdowski z Maďarska, má letos 85 let.

„V Košařiskách se utkalo 30 lidí v několika věkových kategoriích. Bohužel přišlo jen velmi málo lidí z našeho regionu. Většinu zde tvořila devatenáctičlenná skupina polských hráčů z Běloruska, ale také tým z Maďarska a hráč z Kuby, který přijel s týmem z Běloruska Všichni jsou přátelé z mezinárodních her Polonie. Přijel také současný polský šampion nordic walking Andrzej Dziedziewicz,“ uvedl organizátor soutěže Fójcik Wawrzyniec.

„Náš sportovní klub Sokol Grodno, který sdružuje polské hráče v okolí Grodna v Bělorusku přijel na Těšínské Slezsko poprvé. Někteří mají nordic walking jako koníček, ale někteří pravidelně trénují a často jezdí na takové soutěže,“ vysvětlila Irena Głuchowska, hráčka z Běloruska.

„S nordic walking jsem se setkal už, když jsem měl 13 let, když jsem léčil kolena. Pomohlo mi to a chtěl jsem pokračovat a seznámit s tímto sportem své známe. Během tréninků a prvních soutěží jsem potkal spoustu skvělých lidí. V Polsku provozuje nordic walking více než 3 miliony lidí. Je velmi dobré, že se tento sport stává stále oblíbenější, jsem rád, že se jedná o sport velmi fair-play. Je skvělé, že se soutěž bude konat zde, stejně jako u nás v Grodně. Rádi se sem budeme vracet,“ řekl současný polský šampion Andrzej Dziedziewicz.

Po soutěži byla pro všechny účastníky připravena chutná hrachová polévka a malé občerstvení.

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.