HAVÍŘOV-BLUDOVICE / Polská základní škola v Havířově-Bludovicích přivítala letos pět prvňáčků. Zahájení školního roku bylo samozřejmě slavnostní, a zúčastnili se jej žáci, učitelé a rodiče. Dokonce se hrálo i na saxofon.  

První den ve škole byl pro prvňáčky zcela určitě zajímavý. Také proto, že dostali celou hromadu dárků. Kupón prvňáčka (Bon pierwszoklasisty) tedy školní potřeby ve školní brašně dostaly děti od předsedy Školní matice Marka Bystronie. Tento dárek financovala Školní matice spolu s nadaci Fundacja „Pomoc Polakom na Wschodzie” a Kongresem Poláků. 

Rodiče prvňáčků obdrželi rovně pro své děti edukační stipendium ve výši 500 polských zlotých, které mohou například použít na zaplacení pobytu dítěte na zelené škole, na kterou žáci již brzy odjedou.

Dárky pro žáky první třídy donesla rovněž generální konzulka Polska v Ostravě Izabella Wołłejko-Chwastowicz, která deklarovala, že konzulát udělá vše pro to, aby bludovická škola byla nejvíce prestižní školou nejenom ve městě, ale v celém regionu.

Na nejmladší žáky v polské škole nezapomnělo také město Havířov. Tašky plné dárků jménem města předala prvňáčkům Iva Georgiu.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.