TATRY / V časných odpoledních hodinách se po tatranských vrcholech přehnaly bouřky. Přicházejí tragické zprávy o několika mrtvých a více než dvaceti zraněných.
Blesk udeřil poblíž Giewontu. Jak uvádí polská média, s největší pravděpodobností blesk zasáhl řetěz, kterého se drželi turisté putující po obtížné trase.

Probíhá záchranná operace, do níž jsou zapojena jak Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe, profesionální a také dobrovolní hasiči. Záchranné operace se účastní čtyři vrtulníky záchranné služby ze základen v Krakově, Sanoku, Gliwicích a Kielcích.

Vedoucí horské služby hlásí, že jsou mrtví 4 lidé, více než 25 lidí je zraněno. Zraněné převezli do nemocnic v Zakopaném a Kuźnicích, dočasná záchranná základna byla také uspořádána v chatě na Kondtratové Hale. Počet mrtvých se ještě může změnit.

Na slovenské straně zemřela podle slovenské horské služby jedna osoba. Blesk zasáhl dva lidi na vrcholu Baníkov. Další slovenský turista byl zasažen bleskem v oblasti Pachoľa.

Poslední tragická nehoda se čtyřmi mrtvými se však stala na Giewontu v roce 1937.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.