KARVINÁ / Již popatnácté se o zářijových nedělích bude konat Festival varhanní hudby Karvinské varhany. Vynikající interpreti varhanní hudby se představí v kostele Povýšení svatého kříže v Karviné-Fryštátu.

Během prvního koncertu 1. září v 16:00 vystoupí Kyoko Kato a Marta Wierzgoń. Pořadatelem je Městský kulturní dům v Karviné ve spolupráci s římskokatolickou farností. Na koncert je třeba si koupit vstupenky.

Kyoko Kato se narodila v Japonsku. Ve věku 15 let se přestěhovala se svou rodinou do Kalifornie v USA. Vystudovala hudební studia v oboru liturgická hudba a interpretace varhanní hudby. Byla na stáži na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Jako varhanistka koncertuje v Evropě a USA. Soukromě vyučuje hru varhany a klavír v Kalifornii.

Marta Wierzgoń vystudovala varhanní studia v Bratislavě, absolvovala stáž v zahraničí v Belgii. Pracuje jako učitel. Spolupracuje se sólisty, zpěváky a instrumentalisty, sbory a orchestry a nahrála také několik desek.

Vystupovala mimo jiné v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku, Německu, Švýcarsku, Belgii, Rusku a Itálii. Získala ocenění Městské rady v Karviné, je laureátkou soutěže „Tacy Jesteśmy”

Budou hrát Kyoko Kato a Marta Wierzgoń

S varhanistkou Kyoko Kato se spřátelila na hudebních studiích v Bratislavě. Myšlenka na společný koncert dozrávala dlouhou dobu. Patnáctý jubilejní ročník festivalu v Karviné se konečně stál jejich vysněným cílem.

Uslyšíme Gustava Merkela (1827–1885), Charlese Callahan (1951), Naji Hakima (1955), Maurice Ravela (1875–1937).

JW

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.