VARŠAVA / Včera byl slavnostně zahájen během konference v Senátu Polské republiky ve Varšavě druhý ročník kampaně #KTOTYJESTEŚ.

Kampaň vybízí děti žijící v zahraničí, aby se učily polsky a pocítily radost z objevování svých kořenů.

Letos se tvůrci kampaně zaměřili na lidi polského původu žijící v Litvě, Lotyšsku, Ukrajině, Bělorusku, České republice, Kazachstánu a Rusku. V současné době se v těchto státech učí na polských školách přibližně 150 000 žáků. V Litvě je 121 škol a 82 mateřských škol a mateřských skupin, 25 škol a 21 mateřských škol je v České republice, 4 školy a 1 mateřská škola v Lotyšsku, v Bělorusku – 181 vyučovacích míst a 25 mateřských škol s volitelným polským jazykem.

Konference se zúčastnil Tadeusz Smugała, předseda ZG Macierz Szkolna.

Organizátoři kampaně poukazují na to, že kromě Ukrajiny a částečně Ruska ostatní země zaznamenávají pokles zájmu o polský jazyk.

„Navzdory skutečnosti, že Polsko tyto instituce podporuje již řadu let, stále roste tendence používat jazyk země bydliště nebo ruštiny, a to jak během přestávek mezi hodinami na polských školách, tak i při vzájemných kontaktech, “ komentuje Mikołaj Falkowski, předseda představenstva nadace „Pomoc Polakom na Wschodzie”.

Dodává, že každý rok je velkou výzvou přesvědčit rodiče, aby zapsali své děti do polských škol. Problém je také zavedení polštiny do každodenního života žáků.

Nadace připravila dvě videa, první mělo premiéru nyní, druhé bude mít premiéru v říjnu. Kampaň bude navíc podporována vlivnými osobnostmi populární mezi lidmi polského původu, kteří žijí ve výše uvedených zemích.

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.