1. Wakacyjne Kadry naposled

V pátek na náměstí v Cieszyně bude možné shlédnout dva filmy v rámci festivalu Wakacyjne Kadry. Ve 20.00 hodin nabídka pro celé rodiny: kreslený film Kumple z dżungli. Ve 21.30 projekce filmu „Zimna Wojna”.

2. Třanovická pouť

O tomto víkendu proběhne v Třanovicích tradiční pouť sv. Bartoloměje, patrona místního kostela. V pátek a v sobotu vždy večer diskotéka. V neděli ráno se mohou věřící zúčastnit bohoslužeb v českém a polském jazyce, odpoledne na místních a přespolních čeká pestrá nabídka pouťových atrakcí a prodejních stánků, jako obvykle se do připrav zapojí i členové místní skupiny PZKO.


3. Stonavské dožínky

Stonavská dožínková slavnost začne v neděli ve 13 hod. požehnáním dožínkovému chlebu před stonavskou radnicí. Poté odtud vyjede průvod alegorických vozů a koňských bryček přes celou obec do areálu parku u PZKO, kde bude až do večera probíhat celý program. Odpoledne vystoupí mj. soubory „Wałasi” a „Błędowice“.

4. Dožínky v Třinci-Osůvkách

Dožínky se budou v sobotu konat i v Třinci – Osůvkách. Slavnostní průvod projde od statku Heczků k Harendě v Konské, pak podél státní hranice projde zpět do Osůvek.  Akce bude probíhat v areálu PZKO od 16 hodin. Vystoupí lidová kapela a kapela Blaf. 

5. Mistrovství gorolů ve stříhání ovcí

Přijďte si zasoutěžit ve stříhání ovcí! Mistrovství gorolů ve stříhání ovcí proběhne v sobotu od 14.00 hod. v Nýdku na Pasiónku. V 16 hodin zde začne Karpatský koncert.

6. Borůvkový víkend

Milovníkům borůvek doporučujeme Borůvkový víkend. Vydejte se na výlet do hor a ještě si pochutnejte – na chatách Skalka a Severka na vás bude čekat mnoho borůvkových specialit. 

7. Meděvěď – král šelem Karpat

V sobotu a neděli zveme do Dolní Lomné. V centrum Ursus bude probíhat IV ročník festivalu Meděvěď – král šelem Karpat. Na programu jsou zajímavé přednášky a prezentace (mj. Ptáci Beskyd – odchyt a kroužkování, Tajemství mokřadů, Malé šlemy Beskyd, Kdo se ukrývá v trusu). Součásti programu budou i zajímavosti pro děti, dílničky a tradiční občerstvení.

8. Beskydský Country Piknik

Milovníkům country hudby doporučujeme výlet do polské Wisly, kde se o tomto víkendu bude konat Beskydský Country Piknik „Wiślaczek Country“. Festival odstartuje v sobotu v 15 hodin country průvodem. Koncerty od 16 hod. v Amfiteatru S. Hadyny. V neděli koncerty začnou v 16.00 hodin. Můžete se těšit i na mnoho doprovodných akcí: indiánskou vesnici, ukázku a výuku kovbojských tanců, atrakce pro děti.

9. Dožínky v Havířově-Suché

Slavnosti žně se budou  konat v neděli i v Havířově-Suché. Na tradiční dožínky zve od 14 hod. Místní skupina PZKO. V zahradě Domu PZKO vystoupí smíšený pěvecký sbor „Sucha“. Nebudou chybět chutné speciality regionální kuchyně.

10. Tradiční Slezské dožínky v Gutech

Na tradiční dožínky zve v neděli také Místní skupina PZKO Guty. Dožínkový průvod se vydá od konečné autobusové zástavky ve 13 hod. Dožínkový obřad (předvede soubor Oldrzychowice) a následný program začne ve 13.30 v zahradě Domu PZKO. Vystoupí mužský pěvecký sbor Gorol, regionální soubor z polské Jasienice, dechovka Jablunkovanka.

 

(pe)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.