Sbory Polského kulturně-osvětového svazu – Lira z Darkova a Stonawa ze Stonavy – se na začátku července vydaly do Lvova.  

Výlet se konal ve dnech 5.-8. července a byl dalším z výletů v rámci návštěv Poláků, kteří bydlí za hranicemi Polska, a také mimo Těšínské Slezsko. 

Poprvé se oba sbory vydaly na cestu v roce 2016, kdy zazpívaly v Praze pro členy Polského klubu. Loni pak zajely do Brna, a zpívaly pro členy klubu Polonus. Letos to byl Lvov. 

Členové obou sborů přiznali, že se na tento výlet opravdu moc těšili, a to z několika důvodů – kromě možnosti zazpívat pro lvovské Poláky to byl i důvod historický – Lvov je totiž úzce spjat s dějinami Polska, a také s polskou kulturou. I proto na programu kromě koncertů byla prohlídka města včetně hřbitovů. U hrobu Marie Konopnicke pak zazpívali, jak jinak, Rotu. Velkým potěšením pro účastníky pak byly slova poděkování od místních Poláků. Protože sboristé si na koncert v Katedře Nanebevzetí Panny Marie oblékli červené a bílé trička z Festivalu PZKO dá se říct, že ve Lvově vlála červeno-bílá vlajka. 

Tadeusz Konieczny

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.