TĚŠÍN / Další prezentace ze série Cimelia a zvláštnosti ve sbírkách Książnicy Cieszyńské se uskuteční tento pátek 28. června v 17.00. Tentokrát bude věnována postavě Heleny Michejdowé, rozené Rusz.

Helenu Michejdowou, rozenou Rusz představí Dr. Aleksandra Golik-Prus. Přednáška byla nazvaná „Ženy méně známé“ a Helena Michejdowa bude představena ve světle odkazu Józefa Michejdy.

Helena Michejdová se narodila v roce 1878 ve Vendryni a zemřela v roce 1944 v Nýdku. Byla matkou sedmi dětí. Jak zdůrazňuje přednášející, byla nejlepším příkladem toho, že základem rodiny jsou „obyčejní rodiče“ a že nesou veškerou odpovědnost za osud dětí, a tedy i této země.

„Takoví lidé, v bouřlivých, průlomových časech pro národ, ale také v obdobích, která se zdají být bezpečná, jsou zárukou míru a tradičních hodnot. Díky tomu nejenže kdysi byla dokonalým ztělesněním vzoru matky a manželky, ale může ní být i nyní,“ zdůrazňuje Aleksandra Golik-Prus.

Během přednášky přednášející představí i další členy rodiny Michejdů. Helena Michejdowá se zde jeví jako nejdůležitější osoba integrující rodinný život. A protože rodina Michejdů měla velký vliv na historii Těšínského Slezska a není možné diskutovat o lidech z této rodiny bez návaznosti na regionální dějiny, tato přednáška bude jistě cenným zdrojem poznatků o dobách, kdy Michejdowé žili, a tedy o konci 19. a první polovině 20. století až do druhé světové války.

(indi)

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.