TŘINEC / Studená válka (Zimna wojna) – film režiséra Pawła Pawlikowskiego, který jako první polský film získal až tři oscarové nominace, bude promítán příští čtvrtek v 17.30 hod. v třineckém kině Kosmos.

Nebude to jediný polský film, který 16. května bude promítán v Třinci. Ve 20 hod. bude k vidění film Jana Jakuba Kolského Milost (Ułaskawienie), a bude se jednat o českou premiéru filmu, jež je příběhem o rodičích vojáka, který vypráví 17-letý vnuk Janek.

Jedná se o velice osobní snímek. „V průběhu let jsem se učil o hrdinech; v Základní škole v Popielawach, na střední škole ve Vratislavi, na vysoké škole, na ulici. Měnily se režimy, vyhlídky do budoucnosti, ale jedna věc se nezměnila: jistota, že nejstatečnější ženou, kterou jsem kdy potkal, byla moje babička Hania, a mužem můj dědeček Jakub,“ říká Jan Jakub Kolski, režisér a scenárista.

Oba filmy budou promítány v rámci akce Kino s polským akcentem, která doprovází festival PZKO. Před projekcí v 16.30 hod. se bude konat vernisáž výstavy fotografií kněze Kazimierz Suchanka, na které vystoupí žáci třinecké polské základní školy.

 

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.