Festival Polského kulturně-osvětového svazu v České republice je výrazem integrace občanů, kteří se cítí Poláky, ale také prezentace této menšiny navenek a prezentace dobrých vztahů s majoritní společností.

Polský kulturně-osvětový svaz byl založen v roce 1947, sídlem Hlavního výboru je Český Těšín, místní skupiny mají své vlastní domy a společenské místnosti.

Festival PZKO, organizovaný od padesátých let dvacátého století je velkou akcí, které se pokaždé účastní tisíce lidí. Zpočátku se konal v Českém Těšíně v parku Sikory, později v parku B. Němcové a na zimním stadionu v Karviné a ve sportovních zařízeních v Třinci.

Festivaly PZKO mají od začátku pevné programové body. Někdy se jednalo o dvoudenní akce a první den byl pojmenován mládežnický a byl připraven především pro nejmladší členy PZKO.

Hlavní program festivalu byl zahájen slavnostním průvodem v centru města, ve kterém byly prezentovány místní skupiny PZKO ze všech obcí od Bohumína až do Mostů u Jablunkova, ale i ostatní polské organizace a sdružení, žáci polských škol, sboristé a tanečníci folklórních souborů.

Po průvodu bylo společné vystoupení sborů a regionálních souborů PZKO. Magnetem přitahujícím publikum byl host z Polska. Lidé obdivovali mimo jiné Śląsk, Mazowsze, Reprezentativní umělecký soubor polské armády.

(Festival PZKO 2000, propagační materiál)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.