TŘINEC / Před 180 lety, přesně 1. dubna 1839 byla v Třinci postavena první vysoká pec. Její stavba byla zahájená už v roce 1836. Tehdy začala historie největší firmy v regionu a v městě Třinci, který  byl v té době vesnici s 300 obyvateli.

.Jubileum budou slavit Třinecké železárny po celý rok. První akcí bylo úterní otevření zrekonstruovaného Muzea města Třince a Třineckých železáren. V zahradě vedle muzea se sešli nejenom zástupci třinecké hutě, ale i představitele okolních měst a obcí.

O kulturní program se postaral folklorní soubor Małe Oldrzychowice s nadílkou místního folkloru. S darem přišla primátorka Třince Věra Palkovská, která zástupcům hutě věnovala piktoriál Třineckých železáren. Nechyběl ani dort ve tvaru vysoké pece.

Hlavním bodem oslav bylo otevření výstavy, a potažmo – po třech měsících – rovněž muzea. V zahradě vedle muzea  lze do konce srpna shlédnout výstavu věnovanou historii huti. V budově muzea, na prvním patře, je pak k vidění zrekonstruovaná stálá expozice věnovaná huti a městu.

Do 15. května je v muzeu k vidění i výstava Beaty Haltof pojmenovaná Historie železa na plátně. Ve velkém sále se nachází výstava věnovaná hračkářskému průmyslu a vynálezům. Ve druhém výstavním sále do konce června najdeme expozici věnovanou designérským odlitkům. V Galerii na Schodech lze obdivovat výstavu fotografií Marie Sikory s názvem Hudba v objektivu fotografa.

V dubnovém čísle našeho měsíčníku Zwrot přineseme rozhovor s generálním ředitelem  Třineckých železáren Janem Czudkem.

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.