V březnu jsme si vzpomněli (i díky důležitému textu Renaty Putzlacher-Buchtové, věnované Henrykovi Jasiczkovi) sté výročí narození spisovatele. Po jeho zveřejnění v čísle 2/2019 „Zwrotu“, autorka učinila zajímavý objev.

Ukázalo se, že začaly práce na novém filmu Agnieszki Holland „Šarlatán“ v Českém studiu Barrandov (a od dubna ve městech Okoř a Mladá Boleslav) a tento film by mohla být zvláštním způsobem spojen s postavou mladého Henryka Jasiczka.

Renata Putzlacher-Buchtová:
„Čtenáři Wikipedie na stránce věnované básníkovi najdou stručné informace o jeho meziválečném osudu (na základě článku Władysława Sikory z roku 2008): V roce 1936 došlo k potyčce Jasiczka s manažerem (zahradnictví v Třinci – pozn. RPB), když bránil jednoho ze svých kolegů. V důsledku toho absolvoval zahradnickou školu v Chrudimi a později pracoval jako zahradník v Hradečně. V roce 1938 se vrátil na Zaolší.

Přátelé básníka ve svých článcích zdůrazňovali, že tato epizoda (práce v Hradečně u Kladna) měla místo v druhé polovině roku 1938, a návrat Jasiczka na Těšínské Slezsko urychlily politické události, které následovaly po konferenci v Mnichově.

Co má tato epizoda společného s novým filmem polské režisérky? „Šarlatán“ vypráví o známém českém léčiteli Janu Mikoláškovi (bude ho hrát známý herec Ivan Trojan), který se specializoval na pěstování léčivých bylin. Když mladý Jasiczek získal zahradnickou kvalifikaci ve specializované škole v Chrudimi, byl zaměstnán v Hradečně u Mikoláška, muže s velkou vírou, obdařeného velkou intuicí, který pravděpodobně nedůvěřoval leci komu. Pacienty slavného léčitele, který v průběhu roku pomohl tisícům lidí, byli v té době mimo jiné Prezident Tomáš G. Masaryk, herečka Olga Scheinpflugová, malíř a grafik Max Švabinský. Lékař samouk z Hradečna také ošetřoval krále Jiřího VI, otce budoucí královny Alžběty II.

Film Holland vypráví příběh muže, který měl mimořádný dar, který byl také jeho prokletím. Po válce Mikolášek vyléčil také Antonína Zápotockého, budoucího komunistického premiéra a prezidenta Československa, kterému hrozila amputace nohy. Teprve po jeho smrti nové úřady ho po vykonstruovaném procesu (1959) poslaly do vězení a zabavily veškerý majetek.

Hlavní akce filmu se bude dít v padesátých letech dvacátého století a podle slov Marka Epsteina, autora scénáře, bude hovořit o kolizi Mikoláška s mašinérií komunistického režimu. O deset let později tento režim krutě jednal i s jeho bývalým spolupracovníkem Henrykem Jasiczkem.

RPB

Na fotografii Henryk Jasiczek jako student zahradnické školy.

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.