KARVINÁ / Členové turistické skupiny Gorole v minulosti navštěvovali polskou školu v Karviné. Ačkoli jejich životní cesty vedly pak různými směry a ne všichni bydlí v našem regionu, společně každým rokem vyrážejí na výpravy na známá místa a ještě častěji méně známá a méně populární. Po návratu připravují prezentaci, kterou rádi představují ve skupinách PZKO nebo knihovnách.

Hlavní fotograf Roman Janusz pochází z Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu v Karviné-Starém Městě. Zde je jeho otec Wiesław Janusz předsedou. Jednou z každoročních akcí organizace proto musí být multimediální prezentace další expedice Gorolů. V sobotu 23. března vyprávěli o několika výpravách v přednášce nazvané „Jak my se smykali 2018”.

Podařilo se jim navštívit okouzlující ostrov Tenerife v Atlantském oceánu, jednom ze sedmi Kanárských ostrovů. „Naše cesty nemusí být vždy extremální,“ řekl Krzysztof Czerny, když vyprávěl o Tenerife. Ostrov, který navštívili, je ideální pro rodinnou dovolenou. Snadno se k němu dostanete letecky z Krakova nebo Katovic. Na místě si můžete pronajmout auto, kolem Tenerife vede dálnice. Je to ostrov, kde najdete pláže s exotickými rostlinami, aktivní sopku a čtyřtisícovkami. Nejvyšší hora Španělska se nachází právě  na Tenerife.

Roman Janusz hovořil o tom, jak se Gorole vrátil na své milované Balkány. Konkrétně do Bosny a Hercegoviny, země, která se v posledních letech otevírá turistům, ale dlouho byla zapomenuta kvůli válce, která se odehrála v 90. letech. Muslimové, katolíci a pravoslavní lidé tam žijí vedle sebe.

Gorole představil během multimediální přednášky mezi jinými Sarajevo a Mostar, ve kterém jizvy války zůstaly ještě stále na okraji města. Větší ale zůstaly, jak říkal Roman Janusz, v srdcích místních.

Barevný podzim obdivovali v horách, kde si mohli odpočinout při výletech, protože tam nebyli žádní další turisté. Ale i zde válka nechala svou daň v podobě stále nebezpečných minových polí.

Navštívili také slovenské Vysoké Tatry. „Řekli jsme si, že jsme už vyrazili na různé vrchy od Karpat až po Kamčatku, ale ještě jsme nebyli na Gerlachu, nejvyšším vrcholu Vysokých Tater,“ žertoval Roman Janusz.

O této cestě, která se konala koncem srpna, hovořil Jerzy Franek. Poslední částí přednášky bylo vyprávění o Malé Fatře, horách ležících na Slovensku, ale nejblíže k našemu regionu.

Členové turistické skupiny Gorole, nyní čtyřicetiletí gentlemani, také vzpomínali na začátky své vášně, kterou se staly výpravy do různých koutů světa. Zmínili jméno Tomasze Śmiłowského, současného ředitele polské základní školy a mateřské školy v Karviné, který je nadchl pro cestování. „Naučil nás chodit po horách,“ řekl Roman Janusz. Letos Gorole plánují návštěvu hor Tien-Shan v Kyrgyzstánu.

Přednáška Gorolů byla první akci Místní skupiny PZKO po zimní přestávce. Velký dům PZKO potřebuje rekonstrukci, členové se zatím těší alespoň z nového kotle. Místní skupina je malá, má 59 členů, polovina z nich již má 65 let, mnoho z nich žije mimo Staré Město.

„Začala sezóna bez problémů s vodou, s vytápěním. Další akcí bude Den matek s vlastním programem, který připravují pánové. V červnu chceme připravit cyklistický výlet kolem Starého Města, je to už tradiční akce. Je spojena s táborákem v zahradě Domu PZKO, kde je i jeviště. Pokud lidé chtějí trávit společně čas, vždy jsme schopní uspořádat akci,“ shrnul plány na tento rok předseda Wiesław Janusze.

CR

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.