KARVINÁ / Ve středu 6. února se v Regionální knihovně v Karviné-Fryštátě konal vernisáž výstavy pojmenované Současný polský exlibris 1918-2018. Vystavené exponáty pocházejí ze sbírky Mieczysława Bielenia, varšavského bibliofila a sběratele. Bieleń se vernisáže zúčastnil osobně.

Hosty akce přivítala knihovnice Maria Bartulec ze Střediska polské literatury karvinské knihovny, které výstavu pořádalo. Přítomná byla rovněž ředitelka Regionální knihovny Markéta Kukrechtová, zástupci Polského sdružení umělců v ČR (Polskie Stowarzyszenie Artystów Plastyków w RC), hosté z Polska. Speciální grafické poděkování pro Mieczysława Bieleně i s podpisy knihovnic připravil Zbigniew Kubeczka. – Středisko polské literatury v Karviné ukázalo nejvíce z mých výstav – konstatoval děkujíc Bieleń.

– Dnes nejsem tady jako předsedkyně Polského kulturně-osvětového svazu, ale jako dlouholetý zaměstnanec tohoto střediska – řekla Helena Legowicz. – Dlouholetá spolupráce mezi našim střediskem a Mieczysławem Bieleniem, možnost prezentace exlibris a grafiky, nás velmi obohatila. Své sbírky kvůli výstavám nám Mieczysław Bieleń nejednou propůjčil, a doufám, že dnes to není naposledy. Pro nás je to totiž možnost setkat se tváří v tvář s tím, co je v polské kultuře nejlepší a nejkrásnější.

Mieczysław Bieleń konstatoval, že o výstavě moc mluvit nebude, protože je lepší se na ní dívat, než mluvit. K vidění je více než 500 exlibris od 176 umělců. Výstava je zpřístupněná do konce února.

CR

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.