PUŁTUSK / Orel 100. výročí znovuzískání nezávislosti Evropské unie polských komunit (Europejska Unia Wspólnot Polonijnych EUWP) pro Polský kulturně-osvětový svaz v České republice jako uznání za zásluhy pro polskou komunitu, která žije v Evropě za hranicemi Polska – toto je celý název vítězné sošky, kterou včera u příležitosti 25. výročí EUWP z rukou předsedy této organizace Tadeusze Adama Pilata převzala předsedkyně PZKO Helena Legowicz.

– Polský kultuně-osvětový svaz je sdružení, které vytváří základy pro naše kořeny, aby naše vztahy s Polskem i nadále byly trvalé – zdůraznila předsedkyně, když přebírala cenu.

EUWP předávala sošky poprvé v historii a získaly je organizace, které se nejvíce podílely na fungování EUWP. Navíc, během jubilejního večera, který se konal v Domě Polonia v Pułtusku, byly také předávány diplomy a čestné medaile. Jednu převzal také Jan Branny, kterého předseda EUWP představil jako „veterána vzdělávacího hnutí, dlouholetého předsedu organizace Macierz Szkolna v České republice a dlouholetého spolupracovníka“.

Dnes v Domě Polonia v Pułtusku probíhá jednání 10. kongresu EUWP, kterého se účastní zástupci 33 polských organizací – kromě předsedkyně PZKO Heleny Legowicz je přítomen také předseda Kongresu Poláků Mariusz Wałach a Tadeusz Smugała, předseda Macierzy Szkolne v České republice.

ikz

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.