ČESKÝ TĚŠÍN / 100. výročí nezávislosti Polska byla věnována akce, kterou v sobotu 17. listopadu pořádala MS PZKO Č. Těšín-Svibice. Poláci ze Svibice však měli ještě jeden důvod k oslavám. A to z období před rokem 1918. Konkrétně to bylo 145. výročí školy ve Svibici. Polské školy.

Oslava začala mší svatou v místním kostele sv. Hedviky. Spolu s věřícími se za zesnulé a zavražděné zakladatelé a učitelé školy a členy polských organizací ve Svibici v letech 1848-2018 modlil otec Adam Rucki, který sloužil mši svatou.

Po mši se všichni vydali do Polského domu PZKO, který se nachází v budově, kde byla 16. listopadu 1873 oficiálně otevřena polská lidová škola. Není tedy divu, že umělecký program, kromě krásně recitovaných malými dětmi básní polských autorů, jako jsou Jan Brzechwa, Julian Tuwim a Ludwik Jerzy Kern, zahrnoval rekonstrukci zahájení vyučování ve škole. Postavu Jana Glajcara hrál Jarosław jot-Drużycki, autor scénáře celého představení a role tehdejšího starosty Andrzeje Tomanka se zhostil Andrzej Suchanek. Oba dobově oblečení umožnili, aby se posluchači Glajcarová originálního projevu přesunuli 145 let zpět.

Moderátorem, který představil následující části programu, byl Andrzej Kluza, který zase skvěle hrál roli žáka. Oblečený v šortkách s bílými podkolenkami a bílou košilí s červenou sametovou stužkou na krku, přednesl veršovaný text zahrnující všechny informace – od vznešených příběhů o historii až k prozaické nutnosti vypnutí mobilních telefonů před vystoupením sboru Lira. Karvinský sbor s perfektně sladěným repertoárem polských písní obohatil celou akci.

Posluchači měli možnost nejen pozorovat program připravený organizátory, ale také se na něm podílet. Konal se totiž kvíz o Polsku. Rozdělení do tří skupin účastníci odpovídali na otázky týkající se historie, geografie, literatury, sportu a také současných časů.

Hvězdou programu byla skupina BC/DD, která představila covery souboru „Czerwone Gitary“. Samozřejmě, nechyběl bufet – všichni mohli, díky dotace z Fondu rozvoje Zaolží jíst polský bigos a slezská jelita. Domů si kromě bílých a červených klíčenek mohli vzít také noviny „Gwiazdka Sibicka“ – vydané u příležitosti jubilea.

(indi)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.