BOHUMÍN SKŘEČOŇ / Během posledních několika let pořádala Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu v Skřečoni v podzimní době hned několik výletů na Moravy a do Polska. Po loňském výletu do Krakova v sobotu 22. září 24 členů sboru Hasło a jeho příznivců opět jelo do Polska. Tentokrát jejich cílem bylo okresní město Pszczyna.

První zastávka byla ve skanzenu Zagroda Wsi Pszczyńskiej, který byl otevřen díky iniciativě Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej v polovině 70. let minulého století. Je v něm víc jak deset objektů dřevěné architektury z tohoto regionu, jako jsou stodoly, sýpky, kovárna, mlýn s větrníkem, studna, přístřešek na seno. Uvnitř budov bylo vystaveno také hodně originálních zemědělských a řemeslných strojů, každodenně používané nástroje, žebřiňáky, sáně, elegantní kočáry, nábytek a také zajímavé exponáty lidového umění.

Pak si účastníci zájezdu prohlédli společně s průvodcem Zámecké muzeum v Pszczynie, které vzniklo v roce 1946. Seznámili se také s dějinami výstavby zámku, který má své začátky už v XI století.

Poslední zastávka výletu byla na farmě zubrů, která vznikla v roce 2008 na zhruba 10 hektarech parku v Pszczyně.

Účastníci zájezdu měli také možnost vidět zubry u krmení úplně zblízka, a z vyhlídkové terasy pozorovat jejich každodenní život. Velkou atrakcí byla také možnost pozorování daňků, jelenů, srnek, muflonů a oslů. Na farmě je také edukační budova, ve které jsou výstavy, které představují faunu a floru polských lesů a hor.

DG

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.