TŘINEC / V Knihovně Třinec je do 3. listopadu otevřená výstava věnovaná dřevěnému kostelu Božího Těla v Gutech, který v srpnu 2017 byl v důsledku požáru úplně zničen. Cílem výstavy je připomenutí hodnoty a významu této památky.

Kostel pocházel z XVI století a bude opět postaven. Na výstavě v Třinci se nacházejí fotografie, obrazy, sochy, doklady. Část pochází ze sbírek Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku. Pořadateli výstavy jsou Muzeum Těšínska v Českém Těšíně a město Třinec.

Město Třinec ihned po požáru vyhlásilo finanční sbírku na obnovení vybavení interiéru kostela. Sbírka pořád trvá, další příležitostí k vybraní nějaké částky bude charitativní koncert Srdce Evropy, který se bude konat v Třinci 30. září. Postavení nového kostela by mělo byt zaplaceno z peněz od pojišťovny. O tom, že kostel Božího Těla musí být znovu postaven nejsou žádné pochyby.
red

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.