DOLNÍ LÍŠTNÁ / Na letošní Přehlídce lidových kapel a tanečních souborů z Trojmezí předsedkyně Polského kulturně-osvětového svazu Helena Legowicz a starostka Třince Věra Palkovská odhalily dřevěnou plastiku, která vznikla u příležitosti 100. výročí nezávislosti Polska a České republiky. Dílo Tadeusza Szkucika bylo umístěno na stěně Domu PZKO v Dolní Líštné.

Největší akce MS PZKO Dolní Líštná, jakou je Přehlídka lidových kapel a tanečních souborů z Trojmezí, už roky propaguje polský, český a slovenský folklor. Letos na jevišti zatančili, zazpívali a zahráli: Estrada Ludowa Czantoria z Ustroně, Národopisný soubor Slezan z Českého Těšína, Heligonkári z Čierného a také Zaolzioczek a Zaolzi MS PZKO Jablunkov.

„Přehlídku pořádáme pro všechny občany Třince a každoročně se jim snažíme nabídnou něco nového. A proto letos jsme v Domě PZKO uspořádali výstavu umělecké fotografie Pictorial Josefa Frydrycha a Jiřího Jurzykowského. Na jevišti nové propagační materiály Mikroregionu Gorolsko Swoboda pak pokřtil koordinátor značky Gorolsko Swoboda Leszek Richter. Některé tyto výrobky bylo na místě k prodeji,“ popsala předsedkyně MS PZKO Dolní Líštná Renata Szkucik.

Pokud se jedná o gastronomické zázemí, letos bylo opět velmi chutné – hosté si mohli pochutnat na „rojberce“ a plackách. Navíc Klub mladých připravil stánek s nealkoholickými nápoji a ženy z Klubu žen prodávaly domácí zákusky (byly dobré).
ikz

Štítky: , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.