ČESKÝ TĚŠÍN / Přesně v den výročí smrti Wiesława Adama Bergera, 15. ledna, se konalo v literární kavárně Avion v Českém Těšíně vzpomínkové setkání o spisovateli. Večer byl spojen s propagací publikace Jany Raclavské „O prostoru, vodě a barvách v próze Wiesława Adama Bergera“.

Příbuzné, přátelé a milovníky knih Bergera pozdravila Helena Legowicz, předsedkyně PZKO a Sdružení přátel polské knihy, které vydalo publikaci a ve spolupráci s Městskou knihovnou v Českém Těšíně zorganizovalo vzpomínkové setkání. Helena Legowicz také představila nejbližší příbuzné spisovatele, kteří dorazili na setkání: ženu Helgu Berger, dceru Ewu a sestru Ewu. Ředitel Těšínského divadla Karol Suszka večer ozvláštnil autorským výkladem Bergerovy povídky.

„Chtěla bych se spíše zaměřit na osobu Bergera, než na knihu. Předpokládám, že všichni si přečtete alespoň tu část knihy týkající se výběru povídek. Měli bychom diskutovat o próze tichého, nenápadného a klidného člověka,“ uvedla Raclavská, která takto vnímá spisovatele.

Výběr novel v knize o Bergerovi byl sestaven tak, aby čtenář mohl na spisovatele vzpomínat jako na člověka, který si dokázal užívat života, potřeboval nové zážitky a poznání zajímavých míst.

CR

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.