GODULA / Letos Polský kulturně-osvětový svaz slaví 70 let a u této příležitosti se sedmdesát členů PZKO z hnojnického okrsku sešlo i s přáteli v sobotu 16. září u tradičního táboráku na Goduli. Jednalo se již o 16 setkání, které připravují Místní skupiny PZKO v Hnojníku, Komorní Lhotce, Řece, Smilovicích, Třanovicích a Stříteži.

Setkání u táboráku se tradičně koná za hotelem Ondráš. Jelikož letošní rok je pro PZKO jubilejní, letos bylo účastníkům dopřáno i vystoupení sboru Godulan-Ropica.

Protože ve sboru zpívají zejména starší osoby, pro které pěší výšlap na Goduli je obtížný, pořadatelé zajistili autobus. Byl to velmi dobrý nápad i z toho důvodu, že počasí ten den pěším výšlapům moc nepřálo.

Pro nejmladší účastníky byla připravená soutěž s cenami, legenda o Złotogłowcu a hledání pokladu.

Na začátku setkání zazpíval sbor Godulan-Ropica. Své skladby věnoval jednotlivým skupinám PZKO. Poslední píseň Szumi jawor zazpívali všichni společně se sborem. Zpívalo se pak i nadále, hlavně tradiční regionální písně.

Mezitím začal hořet táborák a své veršované vyprávění prezentoval Andrzej Michalik z Komorní Lhotky. Ústředním tématem jeho vyprávění byla právě Ligotka, Godula a okolní hory.

Po programu se začalo ve velkém opékat párky, kdo měl chuť, mohl i ochutnat výtečnou zelňačku z kotlíku. Pokud někoho nerozehřál táborák a ligocká „miodula“, mohl se ohřát v nedaleké restauraci u čaje a kávy. Setkání trvalo zhruba do 18.30 hod. Všichni se dobře bavili i díky tomu, že během trvání akce přestalo pršet.

MT/tnj

Štítky: , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.