TŘINEC / “Pieśń się niesie dokoła. Czymże byłby Jabłonków bez zespołu Gorola…“ – slova básně Henryka Jasiczka se prolínaly výročím 70. let mužského sboru Gorol (MS PZKO v Jablunkově). 

Sboristé pod taktovkou Katarzyny Kantor zazpívali na svém jubileu v sobotu 20 května v kulturním domě Třisia v Třinci.

– Historie sboru je příběhem vzestupů a pádů, stejně jako život. Je pro mě ctí a privilegiem, že se dnes mohu zúčastnit jubilea sboru z mé místní skupiny PZKO – přiznal v úvodu slavnostního gala předseda MS PZKO a HV PZKO Jan Ryłko.

Zároveň zdůraznil, že dnes mezi sboristy lze najít zpěváky i ze vzdálené Karviné. – Ukazuje to, jakou sílu sbor má. Je mezi námi hodně lidí, kterým záleží na tom, aby se dochovala naše národní identita – dodal.

Večerem provázel známý vyprávěč Tadeusz Filipczyk, který dokázal publikum nejen rozesmát, ale i dojmout. Nechyběly vzpomínky na známé osobnosti, které byly se sborem spjaté, jako Henryk Jasiczek, Władysław Młynek nebo Władysław Niedoba, ale i na bývalé sboristy a dirigenty.

Během koncertu diváci v přeplněném sále si poslechli nejenom lidové melodie, ale i vlasteneckou píseň Bílý orel nebo árii od Verdiho.

Koncert se konal pod záštitou senátora Jerzeho Cieńciały, který pokřtil také nové CD Gorola.

Gratulantů bylo hodně, nejen z Těšínského Slezska, ale i Polska. Jako host vystoupil Ženský sbor Melodia (MS PZKO Návsí), soubor Zaolzioczek (MS PZKO Jablunkov), Kapela Lipka (MS PZKO Jablunkov) a Kapela Bukoń (MS PZKO Dolní Lomná).

„Aż ostatni z Gorola, odejdzie hen za światy, legenda tu zostanie i dorobek bogaty. Że tu był taki zespół, co w sercach radość budzil. A za tę radość pozyskal serca tysięcy ludzi.“

Kc/tnj

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.