BYSTŘICE / S různými podobami literární tvorby Juliana Tuwima se mohli v neděli 2. dubna seznámit hosté, kteří zavítali do Domu PZKO v Bystřici.

Přivítala je zde předsedkyně Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu v ČR (MK PZKO) Lucyna Škňouřil, která v úvodu na pódium pozvala mladičkou recitátorku Justynu Navrátil. Ta přítomné v sále uvedla do Tuwimova poetického světa přednesem jeho básně „Słówka i słufka“.

Jedním z bodů programu byl i diktát, který byl pochopitelně věnován Tuwimově tvorbě. Diktát se psal ve dvojicích, ale nalezli se i odvážlivci, kteří se rozhodli poradit si s jazykovými úskalími sami.

Oficiální program akce vyvrcholil přednáškou Renaty Putzlacher o rozmanitých tvářích Juliana Tuwima, a to o těch známějších i méně známých.

Do bystřického Domu PZKO toho dne dorazily celé rodiny. Členové Místní skupiny PZKO v Bystřici totiž zavedli skvělou věc: aby se dospělí mohli nerušeně věnovat jednotlivým bodům programu, zajistili během akce pro menší děti hlídání.

A tak zatímco se v sále v prvním patře rodiče a prarodiče trápili s psaním velkých a malých písmen na začátku slov, v přízemí děti malovaly perníčky a další ozdoby. Posílit se u toho mohli nápaditými chlebíčky s písmenky, které pro ně připravili členové MK PZKO.

Překlad: Pygmalion

Štítky: , , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.